2023'de Sattıran Pazarlama Stratejileri ve Teknikleri

4 Dakika Okuma Süresi

2023'de Sattıran Pazarlama Stratejileri ve Teknikleri

İçindekiler:

1. Pazarlama stratejisi nedir?

2. Pazarlama Stratejisi Oluşturmak Neden Önemli?

3. Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

4. İşinizi Daha Hızlı Büyütmek İçin Bu Pazarlama Stratejilerini Uygulayın

5. Stratejinizi Destekleyecek Pazarlama Teknikleri

Pazarlama Stratejisi Nedir?

Pazarlama stratejisi, iş planını, müşterileri ya da müşterilerinizi işletmenize nasıl çekeceğiniz konusunda kurgulayacağınız genel pazarlama planının özetidir. Hedeflere nasıl ulaşacağınızı açıklar. 

Pazarlama Stratejisi Oluşturmak Neden Önemli?

  • İş hayatı ile ilgili en önemli sorunlardan biri belirsizliktir. Belirsizlik, stresin en önemli kaynağıdır. İyi bir strateji yönetici ve işverenlerin stres düzeylerini dengeler ve belirsizliği giderir.
  • Gidilecek yolu ve o yoldan nasıl gidileceğini gösteren bir rehber konumunda olduğu için hata yapma riskini en aza indirger.
  • Her markanın pazarlama stratejisi o markanın parmak izi gibi birbirinden farklıdır. Yani strateji markaya özeldir. Bu da markanın rakiplerden sıyrılmasına ve kendine özel yer edinmesine neden olur.
  • İyi fikirler ve güçlü stratejiler markayı öne çıkarır ve farklı bir konuma gelmesini sağlar. Böylelikle marka değer kazanır, tüketici için önemi artar.
  • Strateji, eksik noktaları ortaya çıkarır. Böylelikle marka hız kazanır. Daha az efor harcar ve verimliliğin artmasına yardımcı olur.

Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Pazarlama stratejisini oluşturmak için öncelikle hizmetin hedef kitlesi belirlenmelidir. Ayrıca hizmetin nasıl fayda sağladığını, rakiplerinden farklılıklarını, rekabeti anlamak için pazar araştırması yapmak gerekir. Pazar araştırması yaptıktan sonra pazarlama stratejisini oluşturmak için aşağıdaki kurallara dikkat etmek gerekir.

  • Sattığınız hizmetinizin rakiplerinizden farklı olan yanlarını ve hizmetinizin tüketiciye sağladığı avantajları net olarak belirtin.
  • Hizmetinizin belirlediğiniz maliyetine göre rakip markalardan daha uygun fiyata satabilme ihtimali üzerinde durun.
  • Hizmetin müşterilere nerelerden ulaşabileceğini belirtip internet üzerinden satış stratejinizi nasıl oluşturacağınızı belirleyerek hizmetiniz hakkında iade politikanızı paylaşın.
  • Hizmetiniz hakkında bilgi verirken müşterilerinize detayları nasıl ileteceğinizi, avantajları nasıl sunacağınızı, hangi pazarlama yöntemlerini kullanacağını, ürün satışında indirim olup olmayacağını belirleyin. 
  • Hizmeti satın alacak hedef kitleyi belirleyin. Hedef kitlenin kullandığı kanallar üzerinden pazar araştırması yapın.

İşinizi Daha Hızlı Büyütmek İçin Bu Pazarlama Stratejilerini Uygulayın

Hedeflerinizi ve Bütçenizi Belirleyin

Pazarlama stratejisi oluşturulurken öncelikle kısa, orta ve uzun süreçte hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Bu hedefler marka bilinirliğini artırmak ve yeni hedef kitlelere ulaşmak adına değişlik gösterebilir ama önemli olan kendi yol haritanızı çıkarmaktır.

Pazarlama stratejisinde bir diğer önemli nokta detaylı bir bütçe planının hazırlanmasıdır. Bütçe planı hazırlanırken şirketin pazarlama çalışmalarına ne kadar bütçe ayıracağını belirlemeniz gerekir. Böylelikle pazarlama stratejisi yaptığınız konunun sektör ve rakip analizlerini yaparak bütçenizi belirleyebilirsiniz.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Pazarlama yapmanın en kritik noktası hedef kitle belirlemedir. Bir markanın pazarlama stratejisinde hedef kitlede kısıtlama yapmamak kazancın yönünde en önemli engeldir. Bu yüzden markanın öncelikli olarak hedef kitlesini belirlemesi gerekir. Böylelikle gereksiz maliyetin önüne geçilerek her adımda kazanç elde edilmiş olur.

Güvenilir Marka Kimliği Yaratın

Güven, iş hayatı için önemli bir unsurdur. Potansiyel müşteriler, iş yaptıkları markaya karşı güven ihtiyacı hissederler. Şirketiniz güvenilir bir marka izlenimi taşıyorsa, seçilmesi kaçınılmazdır.

Güvenilir bir marka kimliği elde etmek için şu yollar izlenebilir.

  • Web siteniz için genel şablonlar yerine özgün şablonları tercih edin.
  • Potansiyel müşterilere güven verecek referanslar yoluyla sosyal kanıt sağlayın.
  • Müşteriye pazarlama stratejinizin odağındaki konu hakkında yararlı ve değer tabanlı içerik kaynağı oluşturun.
  • Web sitenizi düzenli aralıklarla güncelleyin.
  • Müşterilerin size ulaşması için birçok kanalın aktif olduğu iletişim kaynağı sunun.
  • Sosyal medya platformlarında aktif olun.
  • Müşterilerin ürün veya hizmetlerinizle alakalı geri bildirimlerini sunması bir yol sunun ve gelen yorumları gösterin.
  • Pazarlama stratejinizde hikayenizin odağına müşteriyi koyun.

Profesyonel marka kimliği için En iyi marka ajanslarından teklif alabilirsiniz

Bir Sosyal Medya Kanalı Seçin ve Ona Odaklanın

Dijital pazarlama stratejilerinde bir diğer önemli olan konu, belirlediğiniz stratejiye uygun sosyal medya kanalı seçmektir. Pazarlama stratejiniz de yeni ürünlerin tanıtımı için Pinterest, fotoğraflar için Instagram, metinler için Twitter’ı tercih edebilirsiniz.

Tercih ettiğiniz sosyal medya kanalına bağlı olarak aşağıdaki kurallara dikkat etmeniz gerekir.

  • Instagram için ilgi çekici fotoğraflar seçin.
  • Blogunuzda sunduğunuz hizmeti alan müşterilerin röportajlarına ve podcastlerine yer verin.
  • Facebook’a yeni etkinlikler ekleyin ve konumuzu etiketleyin.
  • Her etkinliği açılış sayfası bağlantısıyla duyurun ve etkinliğinizi tüm iletişim kanallarında kullanın.

Profesyonel sosyal medya yönetimi için En iyi sosyal medya ajanslarından ajanslarından teklif alabilirsiniz

Blogunuzda Öğretici İçerikler Paylaşın

Yararlı, içerikler sunmak, işletmeler için farkındalık yaratırken potansiyel müşteri ve gelir elde etmek isteyen markalar için kritik öneme sahiptir. Kurumsal blogunuz, bu içerikleri sunmak için en iyi kanallardan biridir.

Müşterileri Dinleyin Anketler Yapın

Günümüzdeki teknoloji sayesinde aldığı hizmetlerden memnun olmayan müşterilerin yaptığı şikayetler hızlı olarak yayılmakta ve markaların kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Markalar bu olumsuz etkiyi en aza indirgemek için sık sık müşteri memnuniyetini ölçmeye yönelik anketler yapmaktadır. Müşteriye yapılan anketler, müşterilerin isteklerini tam olarak yansıtamasa da müşterilerinin görüşleri hakkında ortak bir oluşturmaktadır. Hazırlanan anket formu müşteriden öğrenilmek istenen bilgiye yönelik sorulardan oluşmalı ve el de edilen sonuçlara göre markalar uluslararası pazarlama stratejilerini oluşturmalıdır.

Sosyal Medya Reklamlarını Aktif Kullanın

Sosyal medya reklamları kısa sürede birden çok kişiye ulaşmayı hedefleyen reklam türüdür. Günümüzde kişiler, firmalar ve web siteleri hizmet tanıtımları için artık bütçelerini neredeyse sosyal medya pazarlaması için harcamaktadır. Bunun sonucunda düşük maliyetle, gözden geçirebilir şekilde hedef kitlelerine reklam yapabilmektedir.

Profesyonel reklam yönetimi için En dijital reklam ajanslarından ajanslarından teklif alabilirsiniz

Müşteri Memnuniyetini Birinci Sıraya Koyun

Müşteri memnuniyetini arttırmak için birçok marka çalışmalar yaparak bütçelerinin önemli bir kısmını bu alana yatırmaktadır. Günümüzdeki markalar müşteri memnuniyetini arttırmanın yolunun müşteri beklentilerini karşılamaktan geçtiğini bilmektedir. Çünkü müşteri beklentilerinin ciddiye alınmadığı bir pazarlama stratejisinde marka müşterisine doğru bir şekilde ulaşamayacaktır. Müşteri beklentilerini umursamayarak kâr amacına odaklanan markaların pazarlama çalışmaları sadece markanın güven kaybetmesine sebep olur.

Diğer Firmalarla Partnerlik Yapın

Ortak hedef kitleye hitap eden markaların bir arada pazarlama yapması ilk bakışta rakiple ortaklık gibi akla gelmektedir. Bu durum birçok markayı da korkutabilir. Fakat bu konudaki korkular yersizdir. Tam tersine sizle aynı ürünü satmayan ama aynı hedef kitlesine hitap eden markalarla ortak pazarlama etkinliği gerçekleştirerek rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz. Aslında burada yaptığınız piyasada aynı arabanın içine girdiğiniz markalarla birlikte hareket etmektir. Çünkü piyasada aynı sepette olan ürünlerin pazarlama faaliyetinde de bir arada olması birlikten kuvvet doğar anlayışı ile mümkündür.

Stratejinizi Destekleyecek Pazarlama Teknikleri

Facebook Reklamları

Facebook reklamları güçlü satış pazarlama teknikleri arasında yer almaktadır. Facebook üzerinde verdiğiniz reklamlarla farklı hedef kitlelere ulaşabilir, marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.

Facebook reklam türlerini dinamik ürün reklamı ve çoklu ürün reklamı olarak ayırabiliriz. Dinamik ürün reklamları, firmalar için yüksek kazanç getiren modeldir. Bu reklam modeliyle Facebook üzerinden retargeting reklamları verebilir. Böylelikle her ürününüz için reklam hazırlamak zorunda kalmazsınız. Facebook’un bir diğer reklam modeli ise, tek bir reklam alanında birden fazla reklam gösterme fırsatı sağlayan çoklu ürün reklamlarıdır. Marka olarak çoklu ürün reklamlarını seçtiğinizde, hedef kitlenizdeki kişilere daha fazla ürün seçeneği sunmuş olursunuz. Onların ilgi alanlarına yönelik ne kadar fazla ürün seçeneği sunarsanız, geri dönüşüm oranlarınızda bir o kadar artış gözlemleyebilirsiniz. Bu tanıtım ve dijital pazarlama tekniklerini aynı zamanda bir ürünün farklı kullanım alanlarını göstermek için de kullanabilirsiniz.

Instagram Reklamları

Son dönemlerde sosyal medyanın tartışmasız yıldızı Instagram’dır. Facebook’un satın almasından sonra hızla yükselişe geçen Instagram, dünyada aktif kullanılan ve en fazla etkileşim yaratan sosyal ağ olmuştur. Facebook tarafından satın almadan önce reklam imkanları olmayan Instagram, Facebook’un reklam modüllerine entegre olunca, markaların iletişim yapabilmesi için çok daha etkili bir ağ olarak öne çıkmaya başladı. Facebook’un reklam modüllerinin imkanları elbette Instagram reklamlarının yönetilmesini kolaylaştırdı. Fakat bu durum yüksek geri dönüşler alacağınız anlamına gelmemektedir. Bu yüzden Instagram’da reklam verirken, bazı ayarlarınızı özenle yapmanız, reklam modelini doğru seçmeniz ve içeriklerinizi de hedef kitlenize uyumlu şekilde ayarlamanız gereklidir. Doğru adımları atmamak, reklamları doğru bir şekilde kurgulayarak, hedeflenen kitleye ulaşmak için gerekli stratejileri uygulamak, reklamların performansını artıracağı gibi reklam bütçenizi de daha iyi yönetmenize yardımcı olur.

Instagram’a reklam verirken şunlara dikkat etmeniz gerekir.

  • Geri dönütlerin yüksek olabilmesi için doğru reklam modelini kullanın.
  • Hedef kitlenizi doğru seçin.
  • Reklamlarınız da uygun görselleri kullanmaya özen gösterin.
  • Instagram’a uygun görsel ve video boyutlarını kullanın.
  • Bütçenizi doğru ayarlayın.

SEO

Günümüzde markaların çoğu Seo stratejisine önem vermemektedir. Fakat güvenli bir marka kimliğinin asıl emaresi Seo’da gizlidir. Seo yaklaşımı, Google’ın web sitelerinin sıralamak için belirlediği ipuçlarını tahmin ederek, anahtar kelimelerle sitenizi ön plana çıkarmayı amaçlar. Böylelikle arama motorlarındaki trafiğe takılmadan müşterilerin size ulaşmasını sağlayabilir ve rakip markaların önüne geçebilirsiniz.

Profesyonel seo çalışması için En iyi seo ajanslarından teklif alabilirsiniz

Adwords

Google reklamları almak aslında sokakta elinize tutuşturulan el ilanlarına benzemektedir. Şimdi, tüketicinin sokakta yürüdüğünü hayal edin. Susadığında ona içecek reklamı gösterebilir, acıktığında restoranınıza yönlendirebilir, alışveriş yapmak istediğinde ise en güncel giysi indirimlerini sunabilirsiniz. Google reklamlarının başarısının temelinde aslında bu mantık yatmaktadır. Tüketiciler aktif olarak hizmetinizi ararken sizin de reklam metninizi entegre ederek bu özellikten avantaj sağlamanızı sağlar. Adwords ile birlikte reklam maliyetlerinizin kontrolü sizin elinizdedir. Kesinlikle aylık bütçenizin üzerinde ödemez, reklamlarınızı istediğiniz zaman durdurabilirsiniz.

Profesyonel adwords çalışması için En iyi adwords ajanslarından teklif alabilirsiniz

İçerik Pazarlaması

Hedeflenen kitleye erişmek, bu kitlenin dikkatini çekmek için düzenli içerik oluşturma ve dağıtma yaklaşımına, içerik pazarlama denir. İçerik pazarlaması seçkin içeriği ile hedef müşterinin ilgisini çekip elde etmek için kullanılan pazarlama tekniğidir. İçerik pazarlaması sadece içerik üretmiş olmak için içerik üretmek değildir. Bu pazarlama tekniğinde temel hedef satıştır. İçerik pazarlamasında başarılı olmanız için hedef kitleye eğitsel bilgiler vermek ve örnek surumlar hakkında bilgi vermek şarttır.

Sosyal Medya Pazarlaması

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu en az bir sosyal medya kanalını etkin olarak kullanmaktadır. Potansiyel müşteri grubunun fazla olması bu alanı daha da çekici kılmaktadır. Bu alan üzerinde yapılan sosyal medya pazarlama faaliyetleri ile potansiyel müşterilerinize çok düşük maliyetlerle ulaşabilir, hızlı sonuçlar alabilir, marka değeriniz yükseltebilirsiniz.

E-Mail Pazarlaması

E-Mail pazarlaması, günümüz teknolojilerine uygun olarak reklam yapmayı sağlayan ve hedef kitleyle etkileşimi en yüksek olan pazarlama yöntemlerinden biridir.

Bilindiği üzere e posta adresine sahip olan birçok insan e-mail hesabını düzenli aralıklarla kontrol etmektedir. Bu nedenle bu insanların alışveriş kararları, e-mail yolu ile gönderilen e-bültenlere göre değişiklik gösterebilir. E-ticaret firmaları da web sitelerine gelen kullanıcıların isteklerini ve daha önce yaptığı alışverişlerden aldığı verileri değerlendirerek hedefli e-posta pazarlaması yapabilmektedir. Böylelikle tüm gün mail yazmak yerine, güçlü bir yol haritası üzerinden uygun maliyetle maksimum getiriyi elde edebilirsiniz.

Webinar Pazarlaması

Webinar pazarlaması, web tabanlı seminer kullanarak markanızı ve hizmetlerinizi tanıtmak, satış yapmak, yeni müşteriler kazanmak gibi amaçlar içeren yeni nesil bir pazarlama türüdür. Webinarlarda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur satış içerikli konuşmalardan kaçınmaktır. Çünkü katılımcılar webinar sonrası satın alma davranışına kendi istekleriyle yönelmelidir. Webinar’ın en önemli üstünlüğü ücretsiz eğitimle satılan hizmetin test edilmiş olmasıdır. Çünkü müşteriler test ettikleri hizmet/ürünleri satın almaya daha fazla meyil ederler. Webinar pazarlamasına örnek olarak bizim webinarlarımızı youtube kanalımızda inceleyebiliriniz.

Webinarlarımız

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al