Dijital bir ajansla çalışmak markanıza yapabileceğiniz en büyük yatırımdır. Bir ajansı diğerinden ayırmak zor olabilir. Peki ya sizin için en doğru ajansı nasıl belirleyecek ve hangisinin size en uygun olduğuna karar vereceksiniz? Bu süreci birkaç basamakla anlatalım.
1. İhtiyacı Belirleme
Öncelikle markanızın neye ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın giderilmesiyle hedefinizin ne olacağını belirlemelisiniz. Destek almak istediğiniz alan nedir? Yazılım, strateji, dijital yönetim vb. alanlardan hangisine ihtiyacınız olduğunu belirleyerek sürece başlayabilirsiniz.
2. Araştırma
Güvenilirlik önemlidir. Ajansın güvenilirliği ve tecrübesinin ne durumda olduğu sizin için en önemli kıstas olmalıdır. Hizmet almak istediğiniz konuda kaç ajans var? Bu konuda en başarılı ajanslar hangileridir? Bu ajanslar kendilerini ne tür bir ajans olarak değerlendirmektedir? Ajansın sektörünüzde tecrübesi var mı? Daha önce aynı kategoride nasıl işler ortaya çıkarmışlar? Bu soruların yanında ajansın web sitesinin aradığınız işe göre anlaşılır veya yaratıcı olması, bilgilerin güncel olması karar verme aşamanızda dikkat etmeniz gereken başlıca konulardandır.
3. Fiyat Araştırması
Yaptıracağınız iş için bütçenizi belirlemeli ve ne kadar harcamak istediğinizi iyi anlamalısınız. İçinize sinen, istediğiniz işi yapacağını düşündüğünüz ajanslara ulaştınız, peki ulaştığınız ajanslar bu işi istediğiniz fiyata yapabilecekler mi? Bütçenizin çok üstünde ajans araştırması yaptıysanız araştırmanız ve bu araştırma için harcadığınız tüm zaman boşa gidecek demektir.
4.İş yapma Süreci
Bir ajansla anlaştınız ve birden markanızın başka bir sıkıntısına da çözüm olmasını istediniz. Fakat anlaştığınız ajans yeni fark ettiğiniz sorununuz hakkında çok da yetenekli değil. Çalıştığınız ajansın eksik olduğu konuda, o işi hiç vakit kaybetmeden yapacak iş ortaklarının olması büyük bir avantaj olacaktır. Çünkü tekrar bir arayış içine girecek olmanız aslında sizin için hem vakit hem de para kaybıdır.
5.Değerlendirme
Çalıştığınız ajanstan memnun kalıp kalmadığınızı nasıl anlarsınız? Bakmanız gereken ilk nokta, “Bu ajans işiniz üzerinde düzenli ve her ihtimali değerlendirerek titiz bir şekilde çalıştı mı? Başlangıçta belirlediğiniz anahtar performans göstergenizde değişimler oldu mu? Hedeflediğiniz noktaya ne kadar sürede, nasıl bir hızla yaklaştınız?” gibi sorular olmalıdır.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda aslında çalışacağınız ajansla aranızda uyum yakalamanız ajansın işini iyi yapmasıyla ve bunun sonucunda alacağınız etkileşimin sizi mutlu etmesiyle açıklanabilir.