Tüketiciler Sosyal Medyada Markalardan Ne Bekliyor?

4 Dakika Okuma Süresi

Tüketicilerin sosyal medyada markalardan beklentileri nelerdir? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Tüketiciler Sosyal Medyada Markalardan Ne Bekliyor?

İçindekiler:

  1. Giriş
  2. Tüketicilerin Sosyal Medyadaki  Motivasyonlarını ve Davranışlarını Anlamak
  3. Doğru Sosyal Medya Kanalını Seçmek
  4. Doğru İçeriği Yaratmak

1.Giriş

Bugün milyarlarca insan sosyal medya platformlarını kullanıyor ve bu sayı yükselmeye devam ettikçe, şirketler tüketiciye ulaşmak  için gittikçe daha fazla sosyal medya kanallarına güveniyor.

Son zamanlarda yapılan bir ankette, pazarlama yöneticileri pazarlama bütçelerinin beşte birini sosyal medya kanallarında harcadıklarını ve sosyal medya kanallarına yaptıkları yatırımları arttırmaya devam edeceklerini söylediler. Bunun yanı sıra  sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmak boğuştukları en büyük zorluk olarak ilk sırada. Bu zorluğun üstesinden gelmelerinde de en büyük yardımcıları her zaman sosyal medya ajansları olmuştur.

Karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri doğru kanallar için doğru içeriği oluşturmak.  Facebook'da etkileşime neden olan içerik Twitter'da aynı etkiyi yaratmıyor.

Sosyal medya kanallarıyla ilgili kararların artan karmaşıklığı, başarıyı daha zor hale getiriyor. On yıl önce, pazarlamacılar sosyal medyayı bir içerik dağıtım kanalından biraz daha fazlası olarak düşündüler, ama bugün sosyal medya platformları var olan en gelişmiş reklam dağıtım ağları. Bu farklılıkları anlamak ve bunları ele almak için bir çerçeveye sahip olmak, sosyal medya çalışmalarımızdan yüksek ROI elde etmek için çok önemli.

2. Tüketicilerin Sosyal Medyadaki Davranışlarını ve Motivasyonlarını Anlamak.

tüketici motivasyonu tablosu
sosyal medya etkileşim tablosu

Hubspot ve Virginia Üniversitesi'nin yaptığı çalışma, tüketicilerin neden sosyal medyayı kullandıklarını, şirket hedefleriyle en uyumlu sosyal kanalları nasıl seçeceğimizi ve bu kanallar için nasıl etkili içerik oluşturacağımızı bize anlatıyor. 3.665  katılımcıyla yapılan anket tüketicilerin sosyal medya kanallarını kullanma motivasyonlarının beş ayrı kategoride sınıflandırabileceğimizi ortaya çıkarıyor: Etkileşim (bridging), bağlanma(bonding), iletişim kurma(communicating), keşfetme(discovering) ve harekete geçme(taking action).

Ayrıca, tüketicilerin markalarla veya markalı içerikle sosyal ağlarda karşılaştıklarında aldığı aksiyonlar üçe ayrılabilir: marka araştırması, marka savunuculuğu ve marka içeriğini engelleme.

Peki hangi sosyal medya kanalını hangi amaçla kullanmalıyız?

Facebook: Kitleyle bire-bir iletişim kurmak ve markayı daha geniş kitlelere ulaştırmak için Facebook öneriliyor. Bunun yanı sıra insanlar Facebook'dan başka bir siteye yönlendirilmeyi hiç sevmiyor.

Facebook Messenger: Kullanıcıyla bire-bir görüşme.

Instagram: Kullanıcılar, Instagram'ı takipçileriyle bağlantı kurmak için kullanır (yaşamları hakkındaki ayrıntıları ve görüntüleri paylaşarak) ve yeni trendleri keşfederler. Instagram için kullanıcının hayatına dokunan  geniş içerikler oluşturulmalı.

Twitter: Kullanıcılar Twitter'ı, yeni markalar ve içerikler keşfetmek için kullanıyor. Bunun yanı sıra gözlemlediği markanın kendisine benzer kullanıcılarıyla iletişim kurmak istiyor.(müşteri yorumları)

YouTube: İnsanlar yeni fikirler, hikayeler ve teklifler keşfetmek için YouTube'u tercih ediyor.

Bununla bitmiyor, doğru kanalı belirlemek tüm sürecin sadece bir parçası. Asıl önemli nokta her sosyal ağ için tüketici movitasyonuna uygun içerik üretmek. Araştırma tüketicilerin marka içeriğine verdikleri 24 farklı tepkiyi ortaya koyuyor. Bu 24 davranış 3 farklı başlıkta incelenmiş:

Marka araştırması: Marka hakkında bilgi edinme ile ilgili davranışlar

Marka savunuculuğu: Marka ile ilişkiyi derinleştiren davranışlar

İçeriği engelleme: Marka içeriğinden kaçınma

marka içeriği görsel

3.Doğru Sosyal Medya Kanalını Seçmek

sosyal medya kanalları

Genel olarak, Twitter'ın marka araştırmasını yapmak için en çok tercih edlien sosyal medya kanalı olduğunu görüyoruz. Markanın ağızdan ağıza yayılması için de çok uygun bir platform. Ancak kötü yorumların da hızla yayılabildiğini unutmamak gerek.

Facebook yeni kullanıcılara erişmek ve marka iletişimini arttırmak için oldukça verimli (örneğin, doğrudan mesajlaşma, içeriği görüntüleme ve beğenme, e-posta bilgisi sağlama). Ancak, tüketiciler marka içeriğini engelleme konusunda da Facebook'ta çok yüksek bir eğilim sergiliyorlar, bu da Facebook için içerik oluştururken oldukça dikkatli davranılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Instagram, marka araştırması ve marka savunuculuğu davranışları için oldukça verimli gözüküyor.

Facebook Messenger, marka araştırması davranışlarında en düşük performansı gösterse de kullanıcının sorduğu soruları bire-bir cevaplayabilmeniz yönünden oldukça faydalı.

YouTube, marka savunuculuğu davranışlarında en verimsiz platform.

4.Doğru İçeriği Yaratmak

Araştırmada, kanal bazında içerik performansını anlamak için, tüm platformlarda aynı içerikler kullanılarak(tanımlanmış sekiz içerik kategorisinin her birini yansıtan) test edilmiş.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al