6 Adımda Basın Bülteni Nasıl Yazılır? | Örneklerle

4 Dakika Okuma Süresi

Basın bülteni nasıl yazılır, konulu yazımızda basın bülteni hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattık. Brief oluşturarak ücretsiz teklif alabilirsiniz.

6 Adımda Basın Bülteni Nasıl Yazılır? | Örneklerle

İçindekiler:

1. Hangi gazetecileri hedef almalısınız?

2. Basın bülteninin yapısı

3. Kaçınmanız gereken hatalar

4. Örnekleri inceleyin

5. Basın bültenini ne zaman göndermelisiniz?

6. Basın bülteni nasıl dağıtılır?

Ticari işletmeniz veya ürünlerinizle ilgili haberlerin medyada yer almasını istiyorsanız, etkili basın bültenleri yazmanız gerekiyor. Peki bir basın bülteni nasıl yazılır? Basın bülteni ne kadar uzunlukta olmalı? Ne tür bilgiler içermeli? Tüm bunları ve etkili basın bülteni nasıl yazılır sorusunun cevabını bu yazımızda ve hemen aşağıdaki videomuzda bulacaksınız.

Basın bülteni PR ajanslarının uzmanlık alanıdır. Eğer yardıma ihtiyacınz olduğunu düşünüyorsanız, pr ajanslarından ücretsiz teklif alabilirsiniz.

En iyi pr ajanslarından teklif alın

ADIM 1: Basın bülteninde hangi açıya odaklanmalıyım? Hangi gazetecileri hedef almalıyım?

Basın açıklaması yazarken düşünülmesi gereken en önemli şeyhedef kitledir.Webrazziokuyucularının ilgisini çekecek bir yazı Sözcü veya Habertürk okuyucularının dikkatini çekmeyebilir. Hedeflediğiniz farklı kitleler için farklı bültenler hazırlamalısınız.

Gazetecilerin bir hikayede aradıkları temel unsurlar var. Bunları öğrenmek için birkaç gazetecinin, profesyonel birbasın bültenindenbeklentilerini inceleyelim.

Danielle Capriato (@DCapriato), PRNewswire: hedef kitlenizle uyuşan doğal bir dil kullanın.

# 1 Basın bültenlerini yazarken en sık karşılaşılan hatalar: Metnin, Ne / neden / nasıl / ne zaman / nerede / kim sorularına cevap vermemesi.

# 2 Etkili bir basın bülteni nasıl yazılır? En büyük ipucunun, hedef kitlenizle etkileşime girecek doğal bir dil kullandığınızdan emin olmak olduğunu söyleyebilirim. Arama motorları için değil, insanlar için yazın ve anahtar kelime doldurma işleminden kaçının.

Marta Bellon (@Marta_Bellon), Business Insider Polska:

# 1 Basın bültenlerini yazarken en sık karşılaşılan hatalar: Bize ulaşan PR çalışanlarının %80'inin daha önce araştırma yapmadığını hissediyorum.

# 2 Etkili bir basın bülteni nasıl yazılır? Gazetecinin yazdığı ve ilgilendiği konular iyi araştırılmalı. Basın bülteni doğru gazetecilere gönderilmeli.

Kazanan bir basın bülteni, kimin / neyin, niçin, ve niçin önemli olduğu ile ilgili temel soruları cevaplar. Basın bülteni bir şirketin yeni bir projesi hakkında haberler içeriyorsa, ne yaptıkları, ne kadar zamandır devam ettikleri gibi şirket hakkında bazı temel bilgiler vermek gerekir. Ayrıca, projenin veya ürünün yalnızca benzersiz olduğunu, yenilikçi olduğunu  yazmak yerine daha yaratıcı olmak gerekiyor.

Basın bülteni PR ajanslarının uzmanlık alanıdır. Eğer zorlanacağınızı düşünüyorsanız, PR ajanslarından yardım almalısınız.

PR ajanslarından teklif al

g medya logo
G MedyaPR Ajansı
PR
Dijital PR

G Medya, basın bülteni, basın odası ve raporlama hizmetleri ile markaların görünürlüklerini artıran çözümler sunar.

omg medya logo
omg!medyaPR Ajansı
PR
Sosyal Medya

omg!medya olarak biz, harika şeyler yaratmayı seven multidisipliner bir iletişim ajansıyız. "Oh my God!" demek ister misiniz?

feveran logo
Feveran iletişimPR Ajansı
PR
Dijital PR

Yunan Filozof Protagoras’ın dediği gibi, «İnsan her şeyin ölçüsüdür» den yola çıkarak; «İletişim markaların ölçüsüdür» diyoruz.

medya 9 logo
Medya 9 iletişimPR Ajansı
PR
Medya Planlama

Bir markanın ihtiyacı olan tüm iletişim hizmetleri; marka, itibar yönetimi, pazarlama ve lider iletişimi, medya iletişimi.

akare logo
AKare İletişimPR Ajansı
PR
Dijital PR

AKare İletişim Yönetimi, ulusal ve çok uluslu kurum, kuruluş, özel organizasyonlar ve bireylere iletişim danışmanlığı yapmaktadır.

ADIM 2: Basın bülteninin yapısı

Basın bülteni hazırlama, basın bülteni formatı

Başlık

Basın bülteninizin başarılı olabilmesi için akılda kalıcı ve ilgi çekici bir başlığa sahip olması gerekiyor. İnsanların metninizi okuyup okumayacaklarına karar verecekleri nokta burasıdır. Başlığınızı kısa tutmaya çalışın, okunması kolay başlıklar daha çekicidir.

Giriş - 5n1k' ya cevap verin

Basın bülteninizin ikinci en önemli kısmı burası. Okuyucuların en önemli sorulara cevap aradığı yer giriş kısmıdır. Bu yüzden haberin ne hakkında olduğunu, kimin dahil olduğunu, ne zaman ve nerede olduğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu söyleyin.

Bu bölümü yazarken, “mini etek kuralı” nı uyguladığınızdan emin olun, yani giriş kısmınız ilgi çekmek için yeterince uzun, ancak okuyucuyu merak ettirecek kadar kısa olmalıdır.

PR ajanslarından teklif al

g medya logo
G MedyaPR Ajansı
PR
Dijital PR

G Medya, basın bülteni, basın odası ve raporlama hizmetleri ile markaların görünürlüklerini artıran çözümler sunar.

omg logo
omg!medyaPR Ajansı
PR
Sosyal Medya

omg!medya olarak biz, harika şeyler yaratmayı seven multidisipliner bir iletişim ajansıyız. "Oh my God!" demek ister misiniz?

feveran logo
Feveran iletişimPR Ajansı
PR
Dijital PR

Yunan Filozof Protagoras’ın dediği gibi, «İnsan her şeyin ölçüsüdür» den yola çıkarak; «İletişim markaların ölçüsüdür» diyoruz.

medya 9 logo
Medya 9 iletişimPR Ajansı
PR
Medya Planlama

Bir markanın ihtiyacı olan tüm iletişim hizmetleri; marka, itibar yönetimi, pazarlama ve lider iletişimi, medya iletişimi.

akare logo
AKare İletişimPR Ajansı
PR
Dijital PR

AKare İletişim Yönetimi, ulusal ve çok uluslu kurum, kuruluş, özel organizasyonlar ve bireylere iletişim danışmanlığı yapmaktadır.

Gelişme

Haber bülteninizin ana gövdesini bu kısım oluşturuyor. 2-5 paragraftan oluşmalı, istatistik ve rakamlarla desteklenmelidir. En önemli detayları bu kısımda anlatmalısınız. Fotoğraf veya video görsellerle zenginleştirmeniz okuyucuların daha fazla dikkatini çekecektir.

Kaynak

Basın bülteninizi dış kaynaklara dayandırıyorsanız, alıntı yaptığınızdan emin olun. Bu şekilde izleyicilerinizin gözünde daha güvenilir hale geleceksiniz.

Ayrıntılar - her şey ayrıntılarla ilgili

Okuyucularınıza gerekli detayları verin. Okuyucuların bu basın bülteninin neden haber değeri taşıdığını anlaması için gereken temel bilgileri onlara verin.

Alıntılar- başkalarının bakış açısını gösterir

Alıntılar metne başka bir bakış açısı getirir ve daha çeşitli hale getirir. Alıntılar,haber bülteniniziilginç ve kesinlikle daha okunaklı kılacak.v

İletişim bilgileri

İletişim bilgilerinizi ekleyin, böylece gazeteciler size ulaşabilir. Bu önemlidir çünkü gazeteciler sizinle röportaj yapmak veya ek sorular sormak isteyebilir.Bu bölümü unutursanız, yayımınızın yayınlanma şansı hiç yoktur. Bu nedenle, her zaman iki kez kontrol edin.

Hakkında

Basın bülteninizde bir hakkında bölümü olması çok önemlidir. Gazetecilerin dikkatini çektiyseniz ve sonuna kadar okumaya devam ettilerse, büyük olasılıkla sizle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterler. Hakkında bölümü, tam olarak şirketiniz veya sizinle ilgili herhangi bir ek bilgi bulabilecekleri yerdir.

Apple'ın Basın Bülteninde Kullandığı Hakkında Bölümü
Apple, 1984'te Macintosh'un tanıtımıyla kişisel teknolojide devrim yarattı. Bugün, Apple iPhone, iPad, Mac, Apple Watch ve Apple TV ile dünyaya inovasyonda ldierlik ediyor. Apple’ın dört yazılım platformu - iOS, macOS, watchOS ve tvOS - tüm Apple aygıtlarında kesintisiz deneyimler sunmakta ve App Store, Apple Music, Apple Pay ve iCloud dahil olmak üzere çığır açan hizmetlerle insanların hayatlarını kolaylaştırıyor. Apple’ın 100.000’den fazla çalışanı, dünyadaki en iyi ürünleri üretmeye ve dünyayı bulduğumuzdan daha iyi bir yere dönüştürmeye adamıştır.

İki kere kontrol edin

Bülteninizi göndermeden önce iki kez kontrol edin:

Yukarıda belirtilen unsurların tümünü içeriyor mu?

Haber değeri var mı?

200 - 400 kelime arasında mı?

Başlık akılda kalıcı mı?

Tüm bu soruların cevabı EVET ise bülteninizi gönderebilirsiniz.

ADIM 3: Bu hataları yapmaktan kaçının

Haber değeri taşımayan hikayeler

Hikayeniz şirketiniz dışındaki insanların ilgisini çekebilir mi? Bu sorunun cevabı evet olmalı. Eğer değilse, başka bir konu veya hikaye bulmak daha iyi bir fikir olabilir.

Basın bültenleri çoğu zaman , herhangi bir değer sağlamadan veya yayınlanan yeni duyurunun değerini açıklamadan "yaptığımız bu harika yeni şeye bakın" biçimindedir. -Mario Carrasco,ThinkNow
Şirketler çoğu zaman haber değeri taşımayan şeyleri duyurmak için  basın bültenlerini kullanıyor: web sitelerinin yenilenmesi, satış veya daha da kötüsü.   -Kathleen Lucente,Red Fan Communications

Aşırı resmi dil kullanımı

Basın bültenlerinde genelde hem içerik hem de kişilik eksikliğiyle karşılaşıyoruz.  “X şirketi yeni ürününün bugün piyasaya sürüleceğini açıkladı ...” Bu metni daha kaç kez görmemiz gerekiyor? Resmi dil kullanmak yerine konuşma dilini kullanın. -Jeffrey Kamikow,Cross Audience 

Kişisel tanıtım yapmak

Basın açıklaması teknik olarak sizin hakkınızda olsa da, hiçbir zaman sizin hakkınızda olmadığını hatırlamak zorundasınız. Her şey müşterinizle ilgili.  Her zaman müşteri odaklı bir hikaye yazın. Basın bülteniniz başarılı olacaktır. -Katie Harris, Spot On Solutions 

İlgili web sitelerine link vermemek

İlgili web sitelerine link vermeniz okuyucularınızın hikayeniz hakkındaki bilgilere daha kolay ulaşmasını sağlar. Bunun yanı sıra arama motorlarında üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.

ADIM 4: Basın bülteni örneklerini inceleyin

Basın bülteni hazırlamak için gerekli bilgileri öğrendiniz. Şimdi örnekleri inceleyerek basın bülteninizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Alttaki sunumda birçok basın bülteni örneğine ulaşabilrsiniz.

Daha fazla örnek için bu yazımızı inceleyebilirsiniz:Basın Bülteni Nedir? Neden Önemlidir?

IKEA Basın Bülteni Örneği

Electroworld God Of War Basın Bülteni Örneği

electroworld basın bülteni örneği

Koç Holding Basın Bülteni Örneği

Örneğin tüm sayfalarını görüntüle

koç holding basın bülteni örneği

BP Basın Bülteni Örneği

Örneğin tüm sayfalarını görüntüle

bp basın bülteni örneği

Castrol Covid-19 Basın Bülteni Örneği

Örneğin tüm sayfalarını görüntüle

castrol basın bülteni örneği

Sütaş Basın Bülteni Örneği

Örneğin tüm sayfalarını görüntüle

sütaş basın bülteni örneği

BKM Basın Bülteni Örneği

Örneğin tüm sayfalarını görüntüle

BKM basın bülteni örneği

ADIM 5: Basın bültenini ne zaman göndermelisiniz?

Maksimum sayıda medya yansıması almak istiyorsanız, basın bülteninizi doğru zamanda göndermelisiniz. Editörler genellikle haftanın başlarında hikayeler yayınlar, bu nedenle Salı günü hedef alın.

ADIM 6: Basın bülteni nasıl yayınlanır? (Dağıtılır)

Eğer basın mensupları ve haber ajanslarıyla sıkı ilişkileriniz yoksa, bülteninizin medyada yansıma alması oldukça zor olabilir. Basın bülteni yayınlamanın en hızlı ve ucuz yöntemi bir PR ajansından hizmet almanız olacaktır. Alttaki linkten en iyi PR ajanslarından basın bülteni hizmeti için ücretsiz teklif alabilirsiniz.

PR ajanslarından teklif al

g medya logo
G MedyaPR Ajansı
PR
Dijital PR

G Medya, basın bülteni, basın odası ve raporlama hizmetleri ile markaların görünürlüklerini artıran çözümler sunar.

omg logo
omg!medyaPR Ajansı
PR
Sosyal Medya

omg!medya olarak biz, harika şeyler yaratmayı seven multidisipliner bir iletişim ajansıyız. "Oh my God!" demek ister misiniz?

feveran logo
Feveran iletişimPR Ajansı
PR
Dijital PR

Yunan Filozof Protagoras’ın dediği gibi, «İnsan her şeyin ölçüsüdür» den yola çıkarak; «İletişim markaların ölçüsüdür» diyoruz.

Medya 9 iletişimPR Ajansı
PR
Medya Planlama

Bir markanın ihtiyacı olan tüm iletişim hizmetleri; marka, itibar yönetimi, pazarlama ve lider iletişimi, medya iletişimi.

akare logo
AKare İletişimPR Ajansı
PR
Dijital PR

AKare İletişim Yönetimi, ulusal ve çok uluslu kurum, kuruluş, özel organizasyonlar ve bireylere iletişim danışmanlığı yapmaktadır.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al