Progressive Web Apps (PWA) Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Progressive Web App nedir ve avantajları nelerdir? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Progressive Web Apps (PWA) Nedir?

Günümüzde akıllı telefonların ön planda olması ile mobil uygulamalar da önemli bir konuma gelmiştir. Bu nedenle her marka, kendine özgün bir mobil uygulama geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu noktada Progressive Web Apps nedir konusu özelikle mobil uygulama geliştirmek isteyen firmalar için önemli bir konu haline gelmiştir. Progressive Web App, firmaların web site görünümlerini ve kullanıcı deneyimlerini bir mobil uygulama ile eş düzeye geçirmesine imkân sunan sistemdir.

Progressive Web App nedir konusu için genel olarak özel bir kodlama tekniğiyle yazılan web sitelerinin bir mobil uygulamaya eşdeğer şekilde kullanımı demek mümkündür. Bunun yanı sıra bu sistem, çevrim dışı da olsanız erişim imkânı sunan bir teknolojiye sahiptir.

Progressive Web Apps teknolojisinin kullanılabilmesi için kullanıcıların güncel olarak bir mobil tarayıcı kullanıyor olması gerekir. Kısacası mobil uygulama oluşturmak için gerekli olan zaman ve bütçenin çok daha küçük bir miktarıyla Progressive Web App oluşturmak firmalar için oldukça avantajlıdır. Her firma için geçerli olmayan bu avantaj, belirli türde içeriğe sahip olan firmalar için mobil uygulama geliştirmekten çok daha pratik ve avantajlı bir çözüm sunar.

Progressive Web App, bir kullanıcı tarafından başlatıldığında güncellemeleri arka planda tamamlama özelliğine sahiptir. Aynı zamanda bu sistem; web uygulamalarını güncelledikten sonra resmi olarak hiçbir işleme gerek kalmadan beraberinde web siteye çeşitli özellikleri beraberinde getirir. Bu noktada ise Progressive Web App’in sunduğu avantajlar merak edilmektedir. Edvido ekibi olarak bu yazımızda, Progressive Web Apps nedir, avantajları nelerdir ve nasıl geliştirilir gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Progressive Web Apps (PWA) Nedir?

Progressive Web Apps, web sitelerinin görünümlerinin ve kullanıcı deneyimlerinin mobil uygulamalar ile benzer seviyelere getiren uygulamalar olarak ifade edilir. Bu bağlamda tasarlanan web siteleri, mobil tarayıcı üzerinden ziyaret edildiğinde bir mobil uygulama kullanım deneyimi sunar.

Web sitelerinin çevrimdışı ya da sınırlı ağ bağlantıları ile çalışmasını sağlayan Progressive Web App, hizmet çalışanları ve önbelleğe alma teknikleri ile çevrimdışı bir işlevsellik sağlar. Kısacası Progressive Web Apps, geleneksel web sayfalarıyla yerel mobil uygulamalar arasında bir sistem olarak ifade edilir.

Belirli bir platforma özel olarak oluşturulmuş olan yerel bir uygulama olmasa da genel olarak yerel uygulamalar ile ilişkilendirilen pek çok özellik ve işlevsellik sunmaktadır. Kısacası Progressive Web App, bir web tarayıcısında uygulamaya benzer bir deneyim sunmayı sağlayan modern teknolojiler olarak ele alınır. Bunun yanı sıra yerel bir uygulama gibi bir kullanıcı cihazına da kurulumu mümkündür.

Genel anlamda Progressive Web App hem web tarayıcı hem de mobil uygulama yaklaşımlarına ait en iyi özellikleri kapsamaktadır. Ayrıca geleneksel web sayfaları ve yerel uygulamalara karşın avantajlı bir alternatif sunar. Bununla birlikte bu sistem, web esnekliği ve erişilebilirlikten yararlanarak hızlı ve güvenli bir kullanıcı deneyimi yaşamanızı sağlar.

progressive_web_app

Progressive Web App Avantajları

Progressive Web App, geleneksel web sayfaları ve yerel uygulamalara oranla pek çok avantaj sunmaktadır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:

  1. Platformlar Arası Uyum

Progressive Web App, web teknolojileri kullanılarak oluşturulmaktadır. Bu teknoloji, Progressive Web App’in platformdan bağımsız hale gelmesini sağlar. Modern bir web tarayıcısına sahip olan herhangi bir cihazda çalışarak farklı platformlara ayrı uygulamalar geliştirme ve sürdürme ihtiyacını ortadan kaldırır. 

  1. Uygulamaya Benzer Deneyim

Progressive Web App, uygulama simgesi, açılış ekranı ve benzeri gibi özelliklerle uygulamaya benzer bir kullanıcı deneyimi sunar. Kısacası çeşitli cihazlar ve ekran boyutlarına tutarlı bir kullanıcı deneyimi sağlamak için tasarlanmıştır.

  1. Çevrimdışı İşlevsellik

Progressive Web App, içerik ve özelliklerin çevrimdışı erişim sağlaması için hizmet çalışanları ve önbelleğe alma tekniklerini kullanır. Bunun yanı sıra sınırlı ya da hiç internet bağlantısı olmasa dahi güvenilir bir deneyim sunar.

  1. Yüklenme

Bun sistem, bir uygulama mağazasına ihtiyaç olmadan direkt olarak tarayıcı tarafından cihaza yüklenmektedir. Progressive Web App, ana ekrandan başlatılır ve yerel uygulamalar gibi tarayıcı olmadan çalıştırılır.

  1. Otomatik Güncelleme

Progressive Web App, otomatik bir şekilde güncellenir ve kullanıcıların bir uygulama mağazası ile manuel olarak güncellemelerine gerek kalmadan en son sürüme erişim sunar.

  1. Daha Düşük Gelişim ve Bakım Maliyeti

Progressive Web App, web teknolojileri ile oluşturulduğu ve platformlar arası çalıştığından dolayı genel olarak yerel uygulamalara oranla daha düşük geliştirme ve bakım maliyetine sahiptir.

  1. Gelişmiş Keşfedilebilirlik

Progressive Web Apps, URL’ler aracılığıyla erişilebilir, arama motorları tarafından dizine eklenebilir. Böylece görünürlüğü ve organik trafiği artırır.

Progressive Web App Nasıl Geliştirilir?

Progressive Web Apps olarak tasarlanmış bir web sitesiye mobil cihazda bulunan güncel bir tarayıcıyla girildiğinde, tarayıcı bu uygulamayı kısayol olarak ana ekrana eklemek isteyip istemediğinizi sorar. Bu özellik kabul edilirse web sitesi artık telefonun ekranının tamamını kaplar ve normal bir şekilde mobil uygulama gibi çalışmaya başlar. Tam ekran olarak çalışan bir web site olsa da hem tasarım hem de kullanıcı deneyimi açısından geliştirilmiştir.

Web sitesinin tarayıcı tarafından Progressive Web App olarak algılanması için uygulamanın özel bir manifest dosyası olması gerekir. Bu dosyada uygulamaya ait isim, ikon ve benzeri gibi özel bilgiler yer alır.

Progressive Web App ile Kullanıcı Deneyimi

Progressive Web App, geleneksel web sitelerinden daha hızlı yükleme süresi sağlar. Bu etken ise SEO için önemli bir faktördür. Sayfanın hızı, arama motorları için önemli bir sıralama etkenidir. Bununla birlikte daha hızlı yükleme süreleri, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve hemen çıkma oranlarını düşürerek daha iyi sıralamalara yardımcı olabilir.

Kullanıcı deneyimi açısından Progressive Web App, ikinci olarak geleneksel bir web sitesinin sağlayamadığı bir diğer özellik olarak çevrimdışı işlevsellik sağlamaktadır. Bu özellik, internet bağlantısının olmadığı bölgelerde dahi kullanıcılar için etkili bir deneyim sağlar ve etkileşimi artırır.

progressive_web_app

Progressive Web App Örnekleri

  • NASA

Progressive Web App için Nasa’nın “Nasa Open Source Software” sitesi önemli bir örnek olarak gösterilmektedir. Genel olarak hem web site hem de mobil uygulama deneyimi sunan bu site, Progressive Web App en başarılı örneklerdendir.

  • BMW

BMW markasının sunduğu Progressive Web App, kullanıcılara şaşırtıcı bir tecrübe sunmaktadır. Bu nokrada ise ilk fark edilen yüksek çözünürlüklü resimler ve videolardır. Bunlara rağmen web site saniyeler içinde yüklenmektedir. Bunun yanı sıra mobil kullanıcılarda eski siteye oranla %49 bir artış gözlemlenmiştir.

Progressive Web App ile İlgili İpucu ve Stratejiler

  1. Duyarlılık

Progressive Web App; masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi farklı cihaz türlerinde tutarlı ve iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Kıscası çeşitli ekran boyutlarında iyi çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

  1. Çevrimdışı İşlevsellik

Progressive Web App, temel kaynak ve verileri önbelleğe almak için hizmet çalışanlarını kullanarak çevrimdışı ya da sınırlı ağ bağlantısıyla çalışmaktadır.

  1. Uygulamaya Benzer Arayüz

Progressive Web App; uygulama simgesi, açılış ekranı ve tam ekran modu gibi özelliklerle sürükleyici ve uygulamaya benzer bir deneyim sağlar.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için Progressive Web Apps nedir, avantajları, nasıl geliştirilir, kullanıcı deneyimi, örnekleri gibi konulardan bahsetmeye çalıştık Progressive Web App ve benzeri gibi daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al