Influencer Marketing Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Influencer marketing yerinde ve doğru kullanıldığı zaman ufak bütçelerle büyük sonuçlar alınmasını sağlar. Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Influencer Marketing Nedir?

Kısa bir süre içerisinde dijital dünyadaki markaların en büyük ve etkili gücü haline gelen influencer marketing, yerinde ve doğru kullanıldığı takdirde ufak bütçeler ile büyük sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Kişilerin kararlarını büyük ölçüde yönlendirebilecek güce sahip olan “influencer” lar, günümüz sosyal medyasının hemen her platformunda karşımıza çıkmakta ve büyük markalar ile ses getiren projeler ortaya koymaktadırlar. Sahip oldukları popülerlik sayesinde büyük ya da küçük kitleler üzerinde ciddi bir güce sahip olan influencerların büyük başarılarının ve yüksek etkileşimlerinin arkasında da zaman içerisinde organik olarak büyüyen takipçi kitleleri bulunmaktadır. Söz konusu influencerın herhangi bir özelliğinin bulunmasına gerek yoktur; bu kişi TV ünlüsü, farklı platformlarda ismini duyurmuş bir fenomen ya da blog yazarı olabilmektedir. Önemli olan; influencerların “gerçek”, samimi ve organik bir takipçi kitlesine sahip olmasıdır. Görünen her “yüksek takipçili” kişinin gerçek bir influencer olmayacağı bilinmeli ve etkileşim rakamlarının takipçi sayısı ile orantılı olmasına dikkat edilmelidir.

Bu yeni ve etkili pazarlama stratejisi, takipçileri üzerinde büyük bir yönlendirme gücüne sahip olan influencerların, onların satın alma kararlarını etkilemeleri olarak açıklanabilmektedir. Bu nedenle belirtilen pazarlama stratejisinde, tüm pazarın ele alınmasındansa influencerların takipçi kitlelerine göre hedefleme yapılması ve en iyi sonucu almak için bu kitlelerin ilgi alanlarına uygun projeler yürütülmesi daha doğru olacaktır. Yani; bir influencer marketing projesinin başarı ile sonuçlanması için influencerın hangi alanda daha fazla ve etkili bir takipçi kitlesine sahip olduğu mutlaka bilinmelidir. Örneğin kozmetik konusunda takipçilerinin satın alma tercihlerine yön verebilen bir ismin, herhangi bir kozmetik markasının ürünleri hakkında her zamanki paylaşım dili ile oluşturacağı bir sponsorlu gönderi, doğru ve etkili bir hedefleme olacağından marka için de oldukça iyi geri dönüşler alınmasını sağlayacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki yerinde yapılmayan her reklamda olduğu gibi yeterince başarılı olmayan bir influencer marketing projesinin de potansiyel müşterilerin satın alma tercihleri üzerinde negatif bir etki bırakma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle potansiyel müşterilerin marka ve proje hakkında negatif bir düşünceye kapılmaması için oluşturulacak olan gönderinin influencerın takipçi kitlesi ile iletişimine, beğenilerine, önceki paylaşımlarına ve sponsorlu postlarına uygun bir yapıda olması gerekmektedir

Ülkemizde yeni yeni gelişen ve yapılan her iyi proje ile pazarlama dünyasındaki önemini artırmaya devam eden influencer marketingin dünyadaki en ünlü ve başarılı üç örneğini de şu şekilde sıralayabiliriz;

  • British Airways: Kendi alanlarında en başarılı 100 influencerın British Airways’a ait bir yolcu uçağının içerisinde buluşarak Silikon Vadisi’ne gitmeleri ve bu 3 saatlik uçuşta 22 adet başarılı projenin oluşturulması internet dünyasında büyük bir ses getirdi. Sonucunda, hava yolu şirketinin beklentilerinin üzerinde geri dönüş aldığı ve bilet satışlarının kısa sürede tahmin edilenin de üstüne çıktığı bu proje, doğru ve reklam kokmayan bir influencer marketing projesinin marka için ne kadar karlı bir karar olabileceğini kanıtlamıştır.
  • Apple: Oldukça basit ve etkili bir influencer marketing kampanyası da Apple tarafından Steve Jobs ve influencerlar arasında gerçekleştirilmiştir. Steve Jobs’ın da katıldığı ve samimi bir havanın yakalandığı etkinlikte, influencerların anlık olarak marka ve ürünler hakkında çeşitli paylaşımlar yapılması sağlandı. Apple, bu etkinlik sayesinde çok kısa bir sürede pek çok farklı kitleden kullanıcıya ulaşmayı ve ürünlerinin özelliklerini en doğru şekilde potansiyel müşterilerine aktarabilmeyi başarmış oldu.
  • The Bubble Foundation: Ender bir hastalıkla mücadele eden kişilere çeşitli destekler sağlayan ve o kişilerin hayat kalitelerini artırmayı hedefleyen vakıf, ölümcül bir hastalığa yakalanan 5 yaşındaki Seth için başlatılan ve #wearyellowforseth hashtaginin kullanıldığı projede, doğru temeller üzerinde oluşturulmuş bir dijital proje ile hiçbir ücret harcamadan da birçok önemli influencer ile çalışılabileceğini kanıtlamış oldu. Çalışmanın sonucunda viral olan hashtag üzerinden oldukça yüksek paylaşım rakamlarına ulaşıldı, birçok farklı hastalık için farkındalık oluşturuldu ve Seth’in sesi de umulduğun dan daha büyük bir kitleye duyurulabildi.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al